Selvkritik og lavt selvværd

Symptomer på selvkritik og lavt selvværd

Har du mange selvkritiske tanker eller bekymringer om, hvad andre tænker om dig? Føler du, at du ikke er god nok, eller at du ikke kan klare de ting, du gerne vil? Taler en selvkritisk stemme så højt i dit hoved, at du har svært ved at høre andet? Har du svært ved at være omsorgsfuld for dig selv og at modtage anerkendelse?

Hvad er selvkritik og lavt selvværd?

Mange oplever at forholde sig destruktivt til sig selv. Hvis man er meget selvkritisk, kan man udvikle depressivitet og lavt selvværd. En håbløshed kan snige sig ind, så vi mister glæden ved tilværelsen.

Lavt selvværd formes i vores barndom og ungdom. Hvordan selvværdet udvikler sig afhænger af, hvordan vi senere hen bliver mødt af andre og af, hvordan vi forholder os til os selv. Er vi f.eks. blevet mødt med kritik i vores barndom, kan kritikken ubevidst komme til at fortsætte indeni os. Den kritiske stemme bliver vores egen og den gentager fortidens kritiske og lidelsesfulde røst igen og igen.

Behandling af selvkritik og lavt selvværd

Sammen undersøger vi de destruktive tanker, hvornår de opstår, og hvad de betyder for dig. I terapien er jeg særligt opmærksom på det, som reducerer dit selvværd, og at understøtte det, som skaber et højere selvværd for dig. Vi arbejder målrettet og omsorgsfuldt på at lade følelserne få deres plads, så at der ikke er behov for selvkritisk tænkning til at holde følelserne nede.
Typisk vil du opleve lyst til større nærvær med de mennesker, der betyder noget for dig, et større ligeværd samt evne til at forstå dig selv og andre i et omsorgsfuldt lys.